Wat is iOS?

iOS toestel

iOS is een besturingssysteem dat is ontworpen voor de producten van Apple, zoals de iPhone en iPad. Het besturingssysteem werd in voor het eerst in 2007 geïntroduceerd. We zullen alles bespreken wat je moet weten over iOS.

iOS staat bekend om zijn gebruiksvriendelijke interface, vlotte prestaties en stabiliteit. Het besturingssysteem van Apple wordt zeer regelmatig bijgewerkt met nieuwe verbeteringen. Ook krijgen apparaten over vele jaren updates waardoor ze lang meegaan.

In tegenstelling tot Android, die op verschillende apparaten van verschillende fabrikanten draait, is iOS alleen gemaakt voor de hardware van Apple.

Een overzicht van alle iOS-versies die tot nu toe zijn uitgebracht:

 • iOS 1: De eerste versie van iOS werd geïntroduceerd met de iPhone in 2007. Het bevatte basisfuncties zoals bellen en sms, mobiel internet en ondersteuning voor apps.
 • iOS 2: In 2008 kwam de tweede versie met push e-mail, GPS en de App Store waarmee je apps kon installeren.
 • iOS 3: In 2009 kwamen er nieuwe functies zoals Knippen, Kopiëren en Plakken, zoeken met spotlight en MMS.
 • iOS 4: In 2010 kwamen er functies voor multitasking, FaceTime en iBooks.
 • iOS 5: In 2011 kwam er iCloud, iMessage, Siri en een nieuw meldingscentrum.
 • iOS 6: In 2012 kwam er een nieuwe kaarten-app, Passbook en een nieuwe App Store.
 • iOS 7: In 2013 kwam er geheel nieuw ontwerp met een platte interface, AirDrop, verbeterde Siri, en de Control Center.
 • iOS 8: In 2014 kwamen er nieuwe functies zoals Continuity, HealthKit, Apple Pay en iCloud Drive.
 • iOS 9: In 2015 kwam er een nieuw multitasking optie, een verbeterde Siri, een nieuwe News-app, en Night Shift.
 • iOS 10: In 2016 bracht iOS nieuwe functies zoals het nieuwe vergrendelscherm, de Home-app, verbeterde iMessage en Siri voor apps van derden.
 • iOS 11: In 2017 introduceerde iOS een vernieuwd bedieningspaneel, een nieuwe App Store, augmented reality en vertalingen via Siri.
 • iOS 12: In 2018 kwamen verbeteringen in prestaties en stabiliteit, nieuwe Animoji en Memoji, Screen Time en Siri-suggesties.
 • iOS 13: In 2019 kwam er de donkere modus, verbeterde foto- en video-editor, nieuwe privacyfuncties en de introductie van Apple Sign In.
 • iOS 14: In 2020 kwam er ondersteuning voor widgets op het startscherm, App Library, en verbeterde Siri.
 • iOS 15: In 2021 kwamen er updates voor FaceTime, Focus-modus, Live Text en nieuwe privacyfuncties zoals App Privacy Report.
 • iOS 16: bevat nieuwe toegangsschermen, gedeelde fotobibliotheek en vernieuwde vergrendelscherm.
 • iOS 17: Een nieuwe grote update voor je iPhone in 2023.

Hoe werkt iOS?

iOS werkt met een grafische gebruikersinterface dat je kunt bedienen met aanraken van een scherm en bewegingen. De meest gebruikte bewegingen zijn tikken, vegen, knijpen en zoomen. Het besturingssysteem heeft ook een virtueel toetsenbord en spraakassistent met de naam: Siri.

iOS gebruikt iconen die gerangschikt zijn om toegang te krijgen tot de apps en functies. Het startscherm van iOS bevat meerdere rijen van apps die je kunt aanpassen naar wens.

Belangrijkste functies van iOS:

 1. App Store: De App Store is de plek voor het downloaden van apps voor iOS. Het biedt een grote selectie van apps, van games tot handige tools.
 2. Siri: De spraakassistent van Apple die je kunt gebruiken om opdrachten te geven en vragen te stellen.
 3. AirDrop: Een functie waarmee je bestanden draadloos kunnen delen tussen Appleapparaten.
 4. iCloud: iCloud is de clouddienst van Apple waarmee je bestanden en gegevens kunt opslaan en synchroniseren tussen verschillende apparaten.
 5. Face ID: Een functie waarmee je een iPhone kunt ontgrendelen met gezichtsherkenning.

Veelgestelde vragen

Hoe installeer je iOS op je toestel?

iOS staat altijd automatisch geïnstalleerd op nieuwe Appleapparaten. Heb je nog een oudere versie van iOS hebt en wil je upgraden naar de nieuwste versie, volg dan deze stappen: Maak eerst een back-up en ga naar Instellingen > Algemeen > Software-update en tik op ‘Downloaden en installeren’.

De installatie kan soms wel een half uur duren.

Hoe lang gaan een apparaat met iOS mee?

Apple biedt met iOS gemiddeld 5 jaar ondersteuning aan iPhones, soms zelf langer wanneer de hardware het toestaat. De levensduur is gemiddeld langer dan bij Android.

iOS of Android kiezen?

Android en iOS zijn beide de populairste besturingssystemen voor telefoons. Android wordt gebruikt door verschillende fabrikanten en is beter aanpasbaar. iOS is exclusief is voor apparaten van Apple, en bekend staat om zijn gebruiksvriendelijkheid en stabiliteit. De keuze tussen Android en iOS hangt af helemaal af van wat je belangrijk vind.