gsm illustratie

Wat is een GSM, en wat betekent het?

Een gsm staat bekend als een mobiele telefoon. Het is een draagbaar toestel om mee te bellen, sms’en en internetten. De eerste mobiele telefoon werd gemaakt in 1973 door Motorola. Tegenwoordig zijn ze veel geavanceerder geworden onder naam: Smartphone.

GSM staat voor Global System for Mobile Communications. De term GSM betekende in het begin “Groupe Spécial Mobile”, de groep die de standaard oorspronkelijk heeft gemaakt. Later werd de betekenis van de afkorting veranderd naar “Global System for Mobile Communications”

Hoe werkt een gsm?

De technologie achter mobiele telefoons is gebaseerd op mobiele netwerken, die bestaan uit een netwerk van zendmasten die radiosignalen uitzenden en ontvangen.

Een GSM heeft een draadloze verbinding met het dichtstbijzijnde zendmast om met zo met anderen mobiele telefoons te kunnen communiceren.

Wanneer je belt, dan stuurt de telefoon een signaal naar de dichtstbijzijnde zendmast, die het gesprek doorgeeft naar de telefoon van de ontvanger.

Wat was de eerste mobiele telefoon?

In 1983 werd de Motorola DynaTAC 8000X geïntroduceerd als de eerste mobiele telefoon. Hij was 9 inch lang, woog meer dan een kilo. In het begin werd het toestel op de markt gebracht voor zakelijke bellers.

Ondanks zijn hoge prijs en beperkte verkrijgbaarheid betekende de DynaTAC 8000X een revolutie in de communicatietechnologie.

Het verschil tussen een gsm en een smartphone

GSM’s bestonden al vóór smartphones. Smartphones hebben meer functies dan gewone mobiele telefoons, zoals internetten, e-mailen, apps downloaden, muziek afspelen en meer. Daarnaast hebben smartphones een veel betere camera dan gewone mobiele telefoons.

Hoewel sommige mensen nog steeds mobiele telefoons gebruiken voor bereikbaarheid, zijn smartphones de meeste mobiele telefoons die woorden verkocht.

Hier is een tabel met het verschil tussen een gsm en een smartphone:

FunctiesGSMSmartphone
CommunicatieBellen en sms’enBellen, sms’en, e-mailen, chatten, videobellen, sociale media.
BesturingssysteemBeperktVolwaardig besturingssysteem
AppsBeperkt of geenUitgebreide keuze aan apps
MultitaskingBeperktMeerdere apps tegelijkertijd
SchermgrootteKleinerGroter scherm met touchscreen
CameraBasis (lage resolutie)Hoogwaardige camera’s
OpslagcapaciteitBeperktGrotere interne opslagcapaciteit
GebruiksgemakEenvoudigMeer geavanceerde functies
PrijsklasseGoedkoperVan betaalbaar tot zeer prijzig

Keuze tussen een gsm of smartphone

Een mobiele telefoon biedt basisfuncties voor bellen en sms’en, terwijl een smartphone meer functies biedt. Denk aan internetten, toegang tot sociale media, goede foto’s maken en het installeren van apps.

Bij de keuze tussen een mobiele telefoon en een smartphone zijn de eigen voorkeuren belangrijk. Hecht je waarde aan eenvoud en minimalisme, dan kan een mobiele telefoon de betere optie zijn.

Wil je veel functies en apps gebruiken, en mooie video’s en foto’s maken, dan is een smartphone de juiste keuze. Denk wel aan je budget, want een smartphone zal een stuk duurder zijn.

Gezondheidsrisico’s van GSM’s

Er zijn al jarenlang zorgen over de mogelijke gezondheidsrisico’s van GSM’s vanwege de straling die deze apparaten uitzenden.

Mobiele telefoons zenden radiofrequente straling uit die niet voldoende energie heeft om ionisatie te veroorzaken. Dit betekent dat het onwaarschijnlijk is dat ze DNA beschadigt, of kanker veroorzaakt.

Studies over de gezondheidsrisico’s van mobiele telefoonstraling hebben tegenstrijdige resultaten opgeleverd. Het National Cancer Institute meldt het gebruik van mobiele telefoons geen kanker veroorzaakt bij mensen.

Er zijn echter nog steeds zorgen over de mogelijke langetermijneffecten van GSM’s, en er is meer onderzoek nodig. Het meest risico is afleiding tijdens het rijden, wat kan leiden tot verkeersongevallen. Een telefoon is vooral heel handig, maar breng vooral jezelf niet in gevaar.