De eerste mobiele telefoon: de Motorola DynaTAC 8000X

De eerste mobiele telefoon werd in 1983 gelanceerd door Motorola en stond bekend als de DynaTAC 8000X. Dit revolutionaire mobiele apparaat werd ontwikkeld door Dr. Martin Cooper en zijn team bij Motorola.

De DynaTAC 8000X was niet makkelijk overal mee naar toe te nemen. Met een gewicht van bijna een kilo kreeg de telefoon de bijnaam “The Brick”, wat “baksteen” betekent. Je kon er alleen maar mee bellen, en de accu was al naar een half uur leeg. Het duurde 10 uur om hem weer op te laden. Een groot verschil dus met de smartphones van nu!

Motorola DynaTAC 8000X

De telefoon werd populair door verschillende influencers van die tijd zoals het personage Gordon Gekko van de film Wall Street in 1987, en Zack Morris van de Amerikaanse tv-serie “Saved by the Bell” uit de jaren 90.

Hieronder de specificaties van de DynaTAC 8000X:

  • Afmetingen: 33 x 4,4 x 8,9 cm
  • Gewicht: 793 gram
  • Standby-tijd: 8 uur
  • Gesprekstijd: 30 minuten
  • Geheugen: opslag voor 30 telefoonnummers
  • Prijs: $4000

De ontwikkeling van de eerste mobiele telefoon

De ontwikkeling van de eerste mobiele telefoon was niet eenvoudig. Na jaren onderzoek en experimenteren maakte Motorola het eerste prototype van de Motorola DynaTAC 8000X in 1973. Dit prototype was vele malen groter en zwaarder dan het uiteindelijke product.

Op 3 april 1973 voerde Dr. Martin Cooper het eerste telefoongesprek met een draadloos toestel. Hij belde op straat in New York City als grap Joel Engel op, die bij de concurrent AT&T werkte.

De introductie van de eerste mobiele telefoon maakte het mogelijk om overal en altijd bereikbaar te zijn. Dit veranderde de manier van in contact staan met anderen. De eerste mobiele telefoon zorgde voor de volgende veranderingen:

  1. Toegenomen bereikbaarheid: Met de komst van de mobiele telefoon waren mensen niet langer afhankelijk van de vaste telefoonlijn.
  2. Snellere communicatie: Met mobiele telefoons werd het mogelijk om snel informatie uit te wisselen.
  3. Nieuwe werkomgevingen: Met de mobiele telefoon konden werknemers buiten het kantoor werken.

De ontwikkeling van de Motorola DynaTAC 8000X was een belangrijke mijlpaal, maar het laat ook zien hoe ver we zijn gekomen op het gebied van mobiele telefonie. In Nederland waren het vooral de autotelefoons die steeds populairdere werd. Dit legde de basis voor het mobiele netwerk door heel Nederland vanaf 1994.