Wat is een Sim Only? Alles wat je moet weten

Sim only kaarten

Een sim only abonnement is een mobiel abonnement zonder een nieuw toestel. In plaats daarvan ontvang je alleen een nieuwe simkaart die je in je huidige toestel plaatst.

SIM staat voor, subscriber identity module, en “Only” betekent “alleen” in het engels. Bij elkaar betekent “sim only” dus: alleen simkaart.

Hoe werkt een sim only abonnement?

Een Sim Only is een mobiel abonnement waarbij je alleen een simkaart ontvangt, en dus geen nieuwe telefoon. Je plaatst de simkaart in je huidige toestel en daarna kun je voordelig bellen, sms’en en internetten, omdat je tijdens de abonnementsperiode geen telefoon hoeft af te betalen.

Tegenwoordig heb je geen fysiek kaartje meer nodig, maar kan het ook via software geregeld worden. Dit heeft een eSIM, wat staat voor elektronische simkaart. Daar komen we later op terug.

Kies voor een abonnement of Prepaid?

Er zijn twee soorten mobiele abonnementen: sim-only en abonnementen met toestel. Het verschil is dat je bij een sim-only alleen een simkaart ontvangt, zonder dat je een nieuwe telefoon ontvangt.

Prepaid is een andere optie als je geen abonnement wilt afsluiten. In plaats van maandelijks abonnement, koop je vooraf een bel- en internetbundel. Hiermee heb je meer controle over je kosten. Aan de andere kant is een prepaidkaart soms duurder. Een ander nadeel is dat je telkens moet opwaarderen als je bundel op is.

Wat is duurder, een sim only of een abonnement met telefoon?

Met een sim-only abonnement zijn je maandelijkse kosten goedkoper is dan een abonnement met telefoon. Bedenk wel dat je eenmalige kosten hebt voor het kopen van een losse telefoon. Je kunt natuurlijk ook je huidig telefoon gebruikers, dan zijn je kosten uiteraard veel lager.

Aan de andere kant krijg je bij een abonnement met telefoon direct een nieuw toestel. Dit kan vooral een goede keuze zijn als je huidige telefoon aan vervanging toe is, of als je graag het nieuwste model wilt hebben.

Een smartphone kan soms goedkoper zijn met een abonnement dan wanneer je hem los koopt, vooral als er een goede aanbieding is. Meestal zit je dan wel twee jaar vast aan een contract.

Voordelen van Sim Only

Steeds meer mensen kiezen voor een sim only, omdat smartphones steeds langer meegaan.

Kostenbesparing

Een van de belangrijkste voordelen van een Sim Only-abonnement is de kostenbesparing. Omdat je niet betaald voor nieuwe telefoon, zijn de abonnementskosten vaak lager. Sommige goedkope providers zijn zelfs tot 80% goedkoper dan een abonnement met telefoon.

Flexibiliteit

Sim only-abonnementen bieden ook meer flexibiliteit. Je kunt kiezen voor maandelijks opzegbare abonnementen. Hierdoor zit je niet vast aan een langdurig contract en kun je gemakkelijk overstappen naar een andere provider. Je zit ook niet vast aan een telefoon, dus je kunt op elk moment een andere telefoon gebruiken als je dat wilt.

Overzichtelijk

Met een abonnement met telefoon is het niet direct duidelijk hoeveel je afbetaald. Met een sim only betaal je alleen voor je telefoonabonnement, zo heb je meer overzicht in de kosten.

Soorten Simkaarten

Er zijn verschillende soorten simkaarten waaruit je kunt kiezen. Het kleine kaart heb je nodig om verbinding te maken met een mobiel netwerk.

De grootte van simkaarten varieert: de standaard simkaart, de micro-simkaart en de nano-simkaart. De keuze van de simkaart hangt af van het type kaartingang van je toestel.

eSIM: de elektronische simkaart

Naast fysieke simkaarten is er ook de eSIM, een elektronische simkaart. Dit is de nieuwste technologie. In plaats van een fysieke, plastic simkaart zit de eSIM ingebouwd in je telefoon, waardoor je geen aparte fysieke simkaart meer nodig hebt.

Met de eSIM kun je gemakkelijk van provider wisselen zonder een nieuwe simkaart te hoeven kopen. Let wel op dat je telefoon deze nieuwe technologie ondersteund.

De nieuwere iPhones bieden ondersteuning voor eSIM en dual-sim, waarbij je zowel een fysieke simkaart als een eSIM tegelijk kunt gebruiken. Hierdoor kun je twee actieve simkaarten in één telefoon hebben. Dit is vooral handig voor mensen die vaak reizen of meerdere telefoonnummers nodig hebben, bijvoorbeeld voor werk.

Sim only abonnementen vergelijken

Bij het kiezen van een sim only-abonnement zijn er verschillende bundels, zoals belminuten, data en SMS-bundels, en onbeperkt internet en bellen.

Belminuten

Databundels

De meeste abonnementen bieden verschillende bundels voor belminuten en sms’jes, zelfs tot onbeperkt bellen. Vergelijk de kosten van deze belbundels van verschillende providers, want deze verschillen per telefoonprovider. Er zijn ook sim only abonnementen met alleen bellen en contracten die maandelijks opzegbaar zijn.

Je kunt kiezen uit verschillende databundels waarmee je kunt internetten, zoals 500 MB, 1 GB, 5 GB of zelf met onbeperkt internet. Het is belangrijk om in te schatten hoeveel data je maandelijks verbruikt, zodat je een passende bundel kunt bestellen.