Wat is een dual sim?

Dual sim betekent letterlijk: twee simkaarten. “Dual” staat voor twee, en “sim” voor simkaart. Een dual sim telefoon werkt dus met twee simkaarten. Je kunt ook dual-sim gebruiken met een fysieke simkaart en een eSIM. Veel nieuwere toestellen bieden daarnaast ook ondersteuning voor twee elektronische simkaarten.

Dual simkaarten

Het grote voordeel van dual sim is dat je moeiteloos kunt schakelen tussen twee telefoonnummers en netwerken, zonder dat je een tweede telefoon nodig hebt. Dit is vooral handig voor zakelijke bellers zodat privé en zakelijk gescheiden blijven. Maar ook voor mensen die veel reizen.

Waarom zou je kiezen voor een dual sim?

  1. Veel op reis: Met een dual sim kun je een buitenlandse simkaart in het ene slot plaatsen en je simkaart voor thuis in het andere slot.
  2. Werk-privé balans: Met een dual sim kun je een zakelijke simkaart en een privésimkaart gebruiken, zodat je gesprekken en berichten gescheiden blijven.
  3. Twee netwerken: Een bijkomend voordeel is de extra bereikbaarheid. Stel dat een mobieke netwerk storing heeft, dan ben je op het andere netwerk bereikbaar.

Wat zijn de nadelen? Hoewel dual sim telefoons handig kunnen zijn, hebben ze ook enkele nadelen. Ten eerste hebben ze een beperkt aanbod, wat betekent dat je misschien niet de telefoon kunt vinden die je wilt.

Daarnaast kunnen dual sim telefoons wat ingewikkelder zijn, omdat je moet leren hoe je tussen de simkaarten kunt schakelen, en dat je de juiste instellingen hebt voor elk nummer.

Ook kan het zijn dat je tijdelijk niet bereikbaar bent op de ene simkaart terwijl je een gesprek voert op de andere. Verder kan een dual sim functionaliteit invloed hebben op de accuduur.

Hoe werkt een dual sim telefoon?

Nu je de voordelen van een dual sim telefoon kent, wil je natuurlijk weten hoe het precies werkt. De meeste dual sim telefoons hebben twee verschillende soorten dual sim functionaliteiten: stand-by en actief.

  1. Stand-by dual sim: Er kuknnen twee simkaarten tegelijkertijd actief zijn, maar slechts één kan echtactief gebruikt worden. De andere simkaart blijft in stand-by modus. Wanneer je bijvoorbeeld een oproep ontvangt op de ene simkaart, dan zal de andere simkaart tijdelijk niet bereikbaar zijn.
  2. Actieve dual sim: In een actieve dual sim telefoon kunnen beide simkaarten tegelijkertijd actief zijn voor gesprekken en data. Dit betekent dat je tegelijk kunt bellen op de ene simkaart terwijl je op de andere simkaart een bericht ontvangt. Met een actieve dual sim telefoon ben je altijd bereikbaar op beide simkaarten, waardoor je flexibiliteit en gemak hebt in je communicatie.

Waar moet je op letten?

Hier zijn enkele punten om te overwegen bij het kiezen van een dual sim telefoon.

  1. Compatibiliteit: Controleer of je telefoon werkt met de mobiele netwerken die je wilt gebruiken. Niet alle telefoons ondersteunen dezelfde frequentiebanden en netwerktechnologieën, dus zorg ervoor dat de telefoon geschikt is voor de simkaarten en netwerken die je wilt gebruiken.
  2. Opslag en uitbreidbaarheid: Controleer de opslagcapaciteit van de telefoon en of deze kan worden uitgebreid met een microSD-kaart. Dual sim telefoons kunnen vaak gebruikmaken van een van de simkaartslots voor een microSD-kaart, waardoor je de opslagruimte kunt vergroten voor het opslaan van foto’s, video’s en andere bestanden.
  3. Accuduur: Dual sim functionaliteit kan van invloed zijn op de accuduur van de telefoon. Controleer de batterijcapaciteit en kijk naar gebruikersrecensies om te zien hoe de telefoon presteert op het gebied van accuduur bij gebruik van beide simkaarten.
  4. Software en gebruiksgemak: Let op de gebruiksvriendelijkheid van de dual sim functies in de telefoon. Controleer of het eenvoudig is om te schakelen tussen simkaarten en of er handige functies zijn, zoals het instellen van voorkeursinstellingen voor oproepen en berichten op elke simkaart.
  5. Camera en andere functies: Als fotografie belangrijk voor je is, controleer dan de kwaliteit van de camera aan de achterkant en/of voorkant van de dual sim telefoon. Daarnaast kun je letten op andere functies zoals vingerafdrukscanners, gezichtsherkenning, waterbestendigheid en meer, afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren en behoeften.
  6. Prijs en budget: Dual sim telefoons zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, variërend van budgetvriendelijke opties tot premium modellen. Bepaal je budget en zoek naar een telefoon die de beste balans biedt tussen prijs en functionaliteit.

Welke providers bieden een tweede simkaart

Sommige providers bieden de mogelijkheid om een tweede simkaart te bestellen. Zo kun je met één abonnement meerdere toestellen gebruik maken, of beide in één telefoon gebruiken.

Een extra simkaart is ook handig voor een ander toestel dan een telefoon, zoals een Laptop, tablet of smartwatch. Providers gebruiken soms een andere naam voor een extra simkaart, zoals duosim of Multisim. Daarbij is soms een eSIM (elektronische simkaart) te gebruiken.

ProviderTweede simkaart
Budget MobielNee
BenNee
hollandsnieuweNee
KPNJa
SimyoNee
SimpelNee
T-MobileJa
Tele2Alleen zakelijk
YoufoneNee
VodafoneJa

Hoewel een dual sim oplossing handig kan zijn, is het belangrijk de voordelen en de nadelen voor jezelf op een rijtje te zetten. Wil je het gebruiken, check dan voor de zekerheid bij provider wat de mogelijkheden zijn.